Skogsavverkning
Här kan du hitta lite artiklar om vad som skrevs angående skogsavverkning 2013.
Dags för igångsättande av skogsavverkningen. (2013-08-18)
Under veckan som gått så har Holmen skog varit ute och röjt sly för att förbereda för skogsmaskinerna som gör sitt intåg under vecka 34. Information samt en karta som visar hur man tänkt sig avverkningen hittar du här.
Nu startar skogsavverkningen (2013-07-14)
Holmen skog kommer under augusti månad att påbörja den skogsavverkning som tidigare var planerad till maj-juni. Man har tillsammans med styrelsen i föreningen varit ute och tittat igenom de ytor som gränsar mot samfälligheten samt det som behöver avverkas inom samfälligheten. Planerad plats för uppläggning av timmer är vid kraftlednings-gatan, vid infarten till samfälligheten. Detta för att minimera transporterna genom området. Informationen samt en karta som visar hur man tänkt sig avverkningen hittar du här.
Senaste nytt om skogsavverkningen i Lycksta (2013-05-18)
Nu börjar vi att närma oss den tidpunkt då den sedan länge planerade skogsaaverkningen ska dra igån i de nordvästra delarna av Lycksta. Ni som besökte årets stämma har redan hört lite om detta men här har jag skrivit ner lite mer utförlig information, även om allt ännu inte är klart i detalj. Informationen samt en karta som visar hur man tänkt sig avverkningen hittar du under den här länken. Vi återkommer längre fram då vi får reda på mera från Holmen skog.
Senaste nytt om skogsavverkningen i Lycksta (2013-05-06)
Holmen har ännu inte detaljplanerat avverkningen ännu så man kan inte beskriva samtliga hänsynsområden som man tänkt lämna för kommande omloppstider. De områden som är aktuella för avverkning är 1208, 1209 och 1210 (se karta). Område 1212 skall ej avverkas. Detta område blir ett lämpligt hänsynsområde ur ett naturvårdsperspektiv.
Holmen väntar för närvarande på en återkoppling kring avverkningen från Skogsstyrelsen. Efter återkopplingen kommer man att detaljplanera området genom att märka ut det som ska sparas. Avverkningen kommer preliminärt att påbörjas i mitten av juni och hålla på under ca 7 dagar. 3-4 dagar efter avverkningen kommer skotaren att samla ihop det som avverkats för att förbereda för transport. Skotningen pågår i ca 7 dagar. Virket kommer därefter att transporteras bort inom ett par veckor. Just nu så är skogsindustrierna mätta på lövmassa och lövtimmer (40% av det som ska avverkas i Lycksta) vilket gör att detta, i värsta fall, kan bli liggande i ett par månader. Transport från Lycksta kommer att prioriteras då det är tätortsnära. GROT (grenar och toppar) efter avverkning kommer att ligga vid vägkant över vintern och större delen av nästa barmarksperiod. Förmodligen placeras upplaget nordost om kraftledningsgatan. Förutom skogsområdena, norr och väster om bostäderna, så tänker Holmen planera in en avverkning ”inom” bostadsområdet där vi tidigare diskuterat en gallring.
I övrigt kommer avverkningen att planeras så att trädgrupper, hänsynsträd, hänsynsstubbar, skyddszoner mot fuktig mark, skyddszoner mot åkermark samt skyddszon mot bostäderna upprättas. Skyddszoner mot fuktig mark och åkermark skall tillvarata naturvärden. ”Skyddszonen” mot bostäderna skall vara en granfri ridå med främst tall och löv som gör att avverkningen inte blir en fullt lika stor omställning för de boende.
Styrelsen har träffat Holmen Skog angående avverkning i Lycksta (2012-10-20)
Här kommer ytterligare lite information om vad som händer när det gäller skogsavverkningen i Lycksta. Vi har tidigare informerat om att den nya förvaltaren, Holmen Skog, tillsammans med Västerås kommun skulle utföra en ny besiktning av skogen kring Lycksta för att se i vilket skick man anser att den befinner sig i. Detta har nu gjorts och resultatet är det samma som den tidigare förvaltaren, Mellanskog, kom fram till. Skogen i den nordvästra delen (Dragspelssvängen) är i ett sådant skick att där behöver totalavverkas. Ett visst bestånd av lövträd kommer att lämnas och i möjligaste mån kommer man att ta hänsyn till föreningens önskemål och då speciellt när det gäller den korridor med träd som växer i gränszonen mellan den mark som samfällighetsföreningen förvaltar och den som Holmen förvaltar åt kommunen. En avverkning kommer troligtvis igång under maj-juni 2013 och kommer sedan att pågå under ca 3 veckor följt av ytterligare 3-4 veckors transport av timmer. Vi kan under den tiden få stå ut med att transport av timmer eventuellt kommer att ske inom området. Det finns några alternativa transportvägar som man kommer att titta på. Hur det sedan ska gå till i detalj får vi återkomma till när det börjar närma sig avverkning. Tidpunkten är preliminär och kan komma att ändras beroende på väder.
Nytt om skogsavverkningen i Lycksta (2012-04-04)
Vi vill här berätta lite om vad som hänt när det gäller den avverkning/gallring av skog som eventuellt skulle utförts under vintern. P.g.a. den upphandling av skogsförvaltning som Västerås kommun gjorde under hösten så är det inte längre Mellanskog som har hand om kommunens skog. Ny förvaltare är Holmen skog. Den besiktning av skogarna kring Lycksta som tidigare gjordes, utfördes av Mellanskog. Vid kontakt med Västerås kommun så meddelar man nu att de, tillsammans med en representant för Holmen skog, kommer att göra en ny genomgång av skogen under våren. Tidpunkt för avverkning/gallring kommer att bestämmas efter vårens genomgång. Styrelsen fortsätter att bevaka ärendet.
Skogsavverkning i Lycksta (2011-11-07)
Frågan om gallring i skogarna kring Lycksta samfällighet har varit uppe tidigare, senast i maj 2010. Fastighetskontoret Markförvaltningen i Västerås sa då att markens bärighet, i de delar som ligger närmast fastigheterna i den västra delen av Dragspelsvängen, inte var i det skick att en avverkning var lämplig vid den tidpunkten. Nu har Mellanskog varit ute i Lycksta och åter gjort en besiktning av kringliggande skog och gjort ett utlåtande. Man anser att området närmast den västra delen av Dragspelssvängen är den del av skogen som är i sämst skick och ”det är därför begränsat med alternativ till slutavverkning”. Man vill med andra ord avverka rejält i detta område. Utlåtandet för området lyder, ”Luckig skog med stor andel torkande gran och löv av låg virkeskvalitet. Slutavverkning och plantering. Mindre hänsynsgrupper med grova lövträd lämnas”. Ovanstående avverkning är dock ännu inte beslutad, utan Västerås kommun som är ägare till marken skall först ge sitt utlåtande. Om ett avverkningsbeslut kommer från Västerås kommun så kan man komma igång tidigast i vinter.